De belangrijkste oorzaken van een servercrash

Een server in eigen beheer geeft misschien een zeker gevoel. Toch kleven er storingsrisicos aan die behoorlijke impact kunnen hebben op je kantoor. Een stroomstoring, het openen van een phishing-mail of ouderdom. Wij hebben een overzicht gemaakt van de meest voorkomende serverstoringen. 

Server crash oorzaken

Veel accountantskantoren werken met een eigen server. Op het eerste gezicht misschien een logische keuze, toch kleven er wel wat nadelen aan een eigen server. Naast hoge kosten, in vergelijking met de cloud, kun je met een eigen server te maken krijgen storingen. Storingen die behoorlijke consequenties kunnen hebben voor de kritische bedrijfsprocessen van je accountantskantoor.  

We zetten de belangrijkste oorzaken van serverstoringen eens onder elkaar. 

1. Netwerkstoringen

Storingen in het netwerk komen veel voor. Lastig omdat niet direct te bepalen is waar het probleem zich exact voordoet. Tijdens de downtime zal je moeten onderzoeken of de problemen worden veroorzaak door de server zelf, of er aan de cliëntkant iets mis is of ergens in het midden (bekabeling, routers, switches et cetera) 

2. Hardwareproblemen

Een server is een hoogwaardig stukje hardware, maar hardware is gevoelig voor storingen. Om dergelijke problemen snel het hoofd te kunnen bieden, is constante monitoring een oplossing. Maar aan deze reactieve manier hangt wel een prijskaartje.  

3. Het besturingssysteem crasht

Naast hardwarematige problemen kan de oorzaak van een servercrash ook softwarematig zijn. Als het besturingssysteem blijft hangen, kan een herstart soelaas bieden, maar daarmee is de oorzaak mogelijk niet weggenomen. Nader onderzoek is dan wel aan te raden. 

4. Applicatieproblemen

Storingen worden ook veroorzaakt doordat een applicatie crasht. Overbelasting, maar ook bugs kunnen ervoor zorgen dat applicaties vastlopen.  

5. Ouderdom

Naast hardwarematige problemen kan de oorzaak van een servercrash ook softwarematig zijn. Als het besturingssysteem blijft hangen, kan een herstart soelaas bieden, maar daarmee is de oorzaak mogelijk niet weggenomen. Nader onderzoek is dan wel aan te raden. 

Icon - Savings

Een eigen server geeft misschien een zeker gevoel, maar een servercrash kost ontzettend veel geld.

6. DDoS-aanvallen

Een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval is een cyberaanval die vaker voorkomt dan je denkt. Tijdens de aanval wordt er zoveel verkeer naar je server gestuurd, dat deze onbruikbaar wordt voor de normale gebruiker.  

7. Virussen

Computervirussen en wormen kunnen een enorme negatieve impact hebben op computersystemen. Je zult dus altijd moderne antivirussoftware moeten hebben en deze up-to-date moeten houden. 

8. Configuratiefouten

Een verkeerde configuratie kan ervoor zorgen dat de applicaties niet toegankelijk zijn voor gebruikers. Het blijft immers mensenwerk en mensen maken fouten. 

9. Stroomstoring

Het lijkt een open deur, maar stroomstoringen kunnen grote impact hebben op de ICT-voorzieningen. Een noodstroomvoorzieningen kan uitkomst bieden.  

10. Brand en waterschade

Brand is funest voor je serverpark. Ook al is de brandweer er op tijd bij, de gevolgen van bluswater zijn enorm. Bijna alle storingen die een server kunnen treffen, kunnen ook voorkomen op een laptop. Mocht dat laatste het geval zijn, dan is het een geruststellende gedachte dat de andere laptops probleemloos blijven functioneren. 

In 6 stappen een toekomstbestendig accountantskantoor

Ben je bang dat de overgang van een eigen server naar de cloud onhaalbaar is voor jouw kantoor? Asista bewijst het tegendeel en zorgt in 6 stappen voor een toekomstbestendig accountantskantoor. 

Maandelijks tips ontvangen? Meld je aan!

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Door je in te schrijven voor deze nieuwsbrief geef je ons toestemming om inzicht te verkrijgen in jouw lees- en klikgedrag. Afmelden kan op ieder moment. Voor meer informatie over hoe wij met persoonsgegevens omgaan, verwijzen we je door naar onze privacy- en cookieverklaring