De nadelen van een eigen server

Een gesloten afdeling met servers heeft zijn langste tijd gehad. Zeker voor accountants heeft de cloud veel meer potentie. Waarom? Dat leggen wij uit in dit blog.

Jarenlang was het de normaalste zaak van de wereld om een of meerdere servers in je accountantskantoor te hebben. Toch lijkt de ‘gesloten afdeling’ vol ingewikkelde apparatuur zijn langste tijd gehad te hebben. Meer en meer neemt de cloud belangrijke IT-taken over in de accountancy.  Maar wat zijn nu eigenlijk de nadelen van een eigen server en wat is het voordeel van de cloud? We hebben beide eens tegen het licht gehouden.

1. Flexibiliteit

Hoewel je met een eigen serverpark meer invloed hebt en zelf zaken kunt regelen, is het lastiger om snel in te springen op veranderingen. Stel dat je op korte termijn meer bandbreedte of opslagcapaciteit nodig hebt dan kost het tijd om dat te organiseren. Dat geldt ook als je (tijdelijk) minder capaciteit nodig hebt. Cloudoplossingen daarentegen zijn a la minute op- en af te schalen.  

2. Kosten

Een eigen server, groot of klein, kost geld. Je hebt niet alleen te maken met kosten van de server zelf, maar bijvoorbeeld ook met die van koel- en brandblussystemen. Naast de aanschaf en vervanging krijg je bij een eigen server ook te maken met onderhouds- en licentiekosten. De fluctuerende serverkosten kunnen plaats maken voor vaste abonnementskosten als je overstapt naar de cloud. Groot voordeel is eveneens dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. 

3. Beheer en onderhoud

Naast fysieke onderhoudskosten heb je met een eigen server ook te maken met het beheer en het up-to-date houden van software. Dit in tegenstelling tot de cloud, waar de externe leverancier zorgdraagt voor de laatste softwareversie en beveiligingsupdate. Een effect is bovendien dat de cloud op deze manier kleinere kantoren de kans geeft om van dezelfde software gebruik te maken als de grotere kantoren.  

Icon - Cloud Security

Werk flexibel en veilig samen in de cloud.

4. Veiligheid

Brand maar ook een inbraak kan grote gevolgen hebben voor de server op kantoor. Dergelijke veiligheidsproblemen spelen bij de cloud niet. Immers de cloudleverancier is verantwoordelijk voor de servercapaciteit in geval van calamiteiten. Hierdoor ondervindt het werk op jouw kantoor geen hinder. Ook als er een laptop wordt gestolen, dan is dat niet direct een ramp. Alle bestanden staan immers veilig in de cloud.  

5. Gebruikersvriendelijk

Voor accountants is het belangrijk om naast het werken op kantoor ook aan de slag te kunnen bij klanten. Inloggen op de eigen server kan natuurlijk, maar werkt traag. Ook hierin is de cloud een betere oplossing. Inloggen met tweefactorauthenticatie is snel en zorgt tegelijk dat onbevoegden nooit toegang hebben. 

6. Samenwerken

De cloud biedt je medewerkers de mogelijkheid om overal en altijd samen te werken. De externe bandbreedte van de cloud maakt niet alleen inloggen supersnel, maar zorgt ook dat een Teamsmeeting soepeler verloopt en je eenvoudig tegelijk werkt aan hetzelfde document.  

Maandelijks tips ontvangen? Meld je aan!

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Door je in te schrijven voor deze nieuwsbrief geef je ons toestemming om inzicht te verkrijgen in jouw lees- en klikgedrag. Afmelden kan op ieder moment. Voor meer informatie over hoe wij met persoonsgegevens omgaan, verwijzen we je door naar onze privacy- en cookieverklaring