Werken bij Starbucks is heel veilig

Veilig werken op openbare WIFI-netwerken, go of no go? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij zodat jij rustig kunt werken met een kopje koffie. 

Werken bij Starbucks is veilig

Veilig werken op het WIFI-netwerk van Starbucks is mogelijk

Als accountant werk je met vertrouwelijke informatie van klanten. Je wilt niet dat die gegevens in verkeerde handen vallen, maar betekent dat dan ook dat je alleen op je eigen kantoor kan werken? Het antwoord is; nee. Je kunt ook aan de slag gaan bij Starbucks. Kies je voor openbare WIFI-netwerken dan moet je wel een aantal zaken in ogenschouw nemen. 

Wij zetten de belangrijkste aandachtpunten onder elkaar zodat je rustig kunt werken onder het genot van een kopje koffie (die hoeft overigens niet van Starbucks te zijn ;). 

Let op vreemde meldingen

Bij het gebruik van openbare WIFI-netwerken moet je alert zijn op vreemde meldingen die je normaal niet krijgt. Het gaat dan bijvoorbeeld om: 

  • Meldingen over certificaten 
  • Meldingen over updates 
  • Pop-ups waarbij je iets moet toestaan 
  • Berichten die aangeven dat je een prijs hebt gewonnen 

Tweefactorauthenticatie

Gebruik je je laptop op een openbaar netwerk dan zou je in het ergste geval verbonden kunnen zijn met een ‘Evil-Twin-WIFI’. Dit lijkt een legitiem WIFI-netwerk maar is een tweelingnetwerk gericht op het binnenhalen van gebruikersnamen en wachtwoorden. Wil je dat voorkomen stel dan altijd tweefactorauthenticatie in. 

Tweefactorauthenticatie zorgt dat je identiteit wordt vastgesteld door middel van twee factoren. Allereerst voer je een inlognaam en wachtwoord in op je laptop en vervolgens gebruik je nog een code, die je bijvoorbeeld via de Duo Security app krijgt. Hierdoor is de hardware, software en bedrijfsdata veilig voor hackers.  

Icons - Shield

Ook accountants kunnen veilig werken bij de Starbucks!

Firewall en virusscanner

Gebruik je je laptop op openbare netwerken, zorg dan voor een volledig dichtgetimmerde firewall. Deze ‘muur’ zorgt ervoor dat alles wat er plaatsvindt tussen jouw device en het WIFI-netwerk veilig gebeurt. Zorg ook dat de virusscanner op je laptop up-to-date is en je de malwarebeveiliging op orde hebt. Zo worden virussen, ransomware en malware ontdekt en direct verwijderd. Naast de meeste recente virusscanner, is het ook handig om de laatste updates van het besturingssysteem en het office-pakket geïnstalleerd te hebben. 

HTTPS

Alle webpagina’s die je bezoekt beginnen met HTTP of HTTPS. Beide transferprotocollen doen hetzelfde maar de laatste versleutelt de informatie die tussen de server en jouw browser wordt verzonden. Controleer daarom altijd of een website HTTPS gebruikt voordat je gegevens invoert (Je kunt het herkennen aan het slotje).  

Deel geen bestanden

Werk je in een café, op een vliegveld of in een andere openbare ruimte, schakel dan het delen van bestanden uit. Andere gebruikers van het openbare netwerk hoeven immers geen toegang tot jouw bestanden. In de meest recente versie van Windows krijg je automatisch een melding als je een nieuw netwerk gebruikt. Zo kun je altijd op tijd het delen van bestanden voorkomen. 

Veilig werken op openbare WIFI-netwerken is mogelijk. Gebruik echter altijd gezond verstand. Vertrouw je het niet, doe het dan ook niet. 

Maandelijks tips ontvangen? Meld je aan!

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Door je in te schrijven voor deze nieuwsbrief geef je ons toestemming om inzicht te verkrijgen in jouw lees- en klikgedrag. Afmelden kan op ieder moment. Voor meer informatie over hoe wij met persoonsgegevens omgaan, verwijzen we je door naar onze privacy- en cookieverklaring