Datalekken door cyberaanvallen bijna verdubbeld

Datalekken voorkomen

In 2021 is het aantal datalekken als gevolg van een cyberaanval verdubbeld. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kreeg vorig jaar rond de 25.000 datalekmeldingen. 9% hiervan is ontstaan door een cyberaanval. Een jaar eerder lag dit percentage nog op 5% blijkt uit de Rapportage Datalekken 2021. 

De AP constateert dat criminelen zich steeds vaker richten op zakelijke dienstverleners. Aangezien er veel persoonsgegevens van meerdere organisaties op één plek worden bewaard, zijn ze een gewild doelwit. 

Voorkomen is beter dan genezen

Cyberaanvallen kunnen grote impact hebben op de bedrijfsvoering van organisaties. Zo kan de productie helemaal stil komen te liggen als gevolg van een hack of ransomware. Naast productieproblemen zorgt een cyberaanval ook voor imagoproblemen. Je zult namelijk ook altijd klanten op de hoogte moeten stellen. Uit de meldingen bij de AP blijkt overigens dat de getroffen organisaties vaak eerst de eigen systemen herstellen en pas later de mensen en bedrijven achter de gegevens op de hoogte brengen. Door deze vertraging kan de schade vaak nog groter worden. 

Op basis van de meldingen schat de instantie dat cyberaanvallen het afgelopen jaar minimaal 7 miljoen slachtoffers hebben gemaakt. De gestolen persoonsgegevens kunnen in combinatie met eerder gelekte informatie gebruikt worden om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld banken of webshops. Daarnaast wordt de buitgemaakte info vaak ook gebruikt om nieuwe spam- en phishingaanvallen uit te voeren. 

Icons - Shield

Investeer in de (cyber)veiligheid van je bedrijf

Wat kun je doen?

Het betalen van losgeld in verband met ransomware is bijna nooit de oplossing. Het biedt geen enkele garantie dat de hackers de systemen ook daadwerkelijk weer vrijgeven en niets doet met de data. Wil je je accountantskantoor beter beschermen tegen online bedreigingen en ongeautoriseerde toegang? Asista ondersteunt je graag bij de beveiliging en zorgt dat een enkele gebruiker de bedrijfscontinuïteit niet in gevaar kan brengen mocht er sprake zijn van hacks of phishing.  

 

Bron: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/datalekken-door-cyberaanvallen-bijna-verdubbeld 

Maandelijks tips ontvangen? Meld je aan!

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Door je in te schrijven voor deze nieuwsbrief geef je ons toestemming om inzicht te verkrijgen in jouw lees- en klikgedrag. Afmelden kan op ieder moment. Voor meer informatie over hoe wij met persoonsgegevens omgaan, verwijzen we je door naar onze privacy- en cookieverklaring