5 IT-trends voor Accountancy in 2022
- 20 januari 2022
- 4 min.
Hoe je het ook wendt of keert corona heeft grote invloed gehad op de IT-ontwikkelingen de afgelopen twee jaar. Vergadersoftware is hiervan misschien wel het bekendste voorbeeld. Ook in 2022 zullen meetings online achter de keukentafel plaatsvinden. Toch zijn er meer IT-ontwikkelingen die het komende jaar invloed hebben op het vak van de accountant. We hebben 5 belangrijke IT-trends voor je op een rijtje gezet.
1. Zero trust
Hacks, cyberaanvallen en dataleks zorgen ervoor dat zero trust een van de belangrijkste aandachtgebieden is en blijft de komende jaren. Zero trust is in 2010 ontwikkeld door John Kindervag vanuit de gedachte never trust, always verify. Het gedachtegoed draait om wederzijdse authenticatie. Met andere woorden zowel de identiteit van de gebruiker als de integriteit (en veiligheid) van de apparatuur worden vooraf gecontroleerd.
2. Hybride werken
Als iets de afgelopen 2 jaar vaste voet aan de grond heeft gekregen is het wel hybride werken. Door de snel stijgende besmettingen met de omikronvariant zal de combinatie van thuiswerken met af en toe een bezoek aan kantoor niet direct afnemen in het eerste kwartaal (en mogelijk langer). Betrouwbare laptops en goede WiFi-voorzieningen zijn dus ook het komende jaar een randvoorwaarde om je werk te kunnen doen.
Never trust, always verify.
3. De cloud is niet meer weg te denken
Naast degelijke hardware en software is in 2022 de cloud niet meer weg te denken. Een flexibele werkplek vraagt om evenzo flexibele opslagcapaciteit die overal benaderbaar is. De cloud biedt accountants de oplossing om vertrouwelijke financiële stukken veilig op te slaan. Meerdere lagen van beveiliging zorgen ervoor dat medewerkers alleen de bestanden zien waar ze bij mogen. Bovendien kunnen ze overal bewerkt worden. Denk aan de browser, een synchroniseerde kopie op de laptop, de Teams App, de iPad of de mobiele telefoon. Flexibiliteit en betrouwbaarheid gaan hierdoor hand in hand.
4. Hyperautomatisering
Hyperautomatisering wordt door Gartner gezien als een belangrijke trend voor het komende jaar. Hyperautomatisering is een aanpak om snel zoveel mogelijk bedrijfs- en IT-processen te identificeren, door te lichten en te automatiseren. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld data-analyse en visualisatie maar ook aan het automatiseren van bijvoorbeeld controleprocessen door blockchain. Specifiek voor de accountancy wordt het gebruikt voor analyse en combinatie van data uit een urenpakket, de financiële administratie en CRM of het automatiseren van goedkeuringen op deponeringen, OB, IB en VPB–aangiftes. Na goedkeuring worden deze automatisch ingediend bij de Belastingdienst en wordt de definitieve aangifte automatisch weggeschreven in het klantdossier.
5. Cloud-native platforms
Een andere ontwikkeling die al een tijdje gaande is, heeft te maken met Cloud-native platforms. Ontwikkelaars gaan inzien dat niet de beslissing om naar de cloud te migreren tijd en geld bespaart, maar juist de manier waarop ze dat doen en hoe ze de applicatie vervolgens aanbieden. Dat betekent dat het lift-and-shift-principe plaatsmaakt voor een cloud-native platform die as-a-service-oplossingen aanbieden. Het grote voordeel is dat cloud-native applicaties zeer schaalbaar zijn en eenvoudig zijn aan te passen.
In de accountancy zien we steeds meer oplossingen die uitsluitend in Cloud draaien. Exact bouwt aan Accountancy – Gemak software, waarmee alle activiteiten van het accountantskantoor via de browser beschikbaar komen. Van tijdschrijven, factureren, CRM (Kantoor Gemak), samenstellen (Accountancy Gemak), fiscale aangiftes (Fiscaal Gemak). Ook bij andere aanbieders is de cloud-native oplossing gemeengoed. Denk aan CRM van AuditCase en bijvoorbeeld boekhouden van Exact Online, Yuki en Twinfield.