Schermen met Termen [malware]

7 september 2019 Richard Schouten

Wat is malware?

Malware is zichzelf uitvoerende code die zonder jouw weten op je apparaat wordt geplaatst. Het woord is een samenvoeging van malicious en software, dus kwaadaardige software. Er zijn verschillende vormen van malware met verschillende doelen. Zo kan de ene malware je toetsaanslagen bijhouden en de andere je bestanden gijzelen.

 

Omdat malware allerlei vormen kan aannemen, kunnen de gevaren ook heel klein of juist enorm groot zijn. Zo kan malware bijvoorbeeld je wachtwoord voor een dienst achterhalen of je WhatsApp-gesprekjes meelezen, maar malware heeft ook het Iraanse nucleaire programma platgelegd en de harde schijven bij Sony geïnfecteerd met desastreuze gevolgen.

 

Er zijn verschillende manieren waarop malware op je apparaat terecht kan komen. Het kan door zoiets simpels als de verkeerde website bezoeken, die misbruik maakt van een beveiligingslek op je apparaat. Ook kan malware verstopt zitten in apps en bestanden. Dan wordt er ook wel gesproken van een trojaans paard, omdat de malware zich verschuilt binnen een veilig ogend bestand en pas op je apparaat schade aanricht.

 

Wat is adware?

Adware is een specifieke vorm van malware, die vooral vervelend is. Adware verbergt zich namelijk op je apparaat en laat vervolgens advertenties zien. Daarnaast kan deze categorie malware er voor zorgen dat je zoekresultaten leiden naar andere websites.

 

Wat is spyware?

Spyware is malware om je gedrag in de gaten te houden, om zo informatie te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan welke programma’s je gebruikt of waar je naartoe surft in je internetbrowser. Ook kan met spyware wachtwoorden worden gestolen. Keyloggers zijn een specifieke vorm van spyware die al je toetsaanslagen bijhouden.

 

Wat is ransomware?

Ransomware is malware die je apparaat gijzelt. Je kunt dan niet meer bij je bestanden, zoals je foto’s of documenten, omdat deze zijn versleuteld. Die versleuteling wordt verwijderd zodra je een geldbedrag betaalt. Dat bedrag moet meestal worden overgemaakt via cryptovaluta.

 

Wat is scareware?

Scareware is malware waarmee angst wordt gecreëerd, met de hoop dat je snelle en slechte keuzes maakt. Denk bijvoorbeeld aan een bericht dat er een virus op je apparaat staat, met een link naar software om dat virus te verwijderen. Met die software wordt vervolgens andere malware gedownload.

 

Bron: iPhoned.nl

 

Terug naar blogoverzicht
Schermen met Termen [malware]