iOS13 op de iPad - een korte review

15 juni 2019 Richard Schouten

iPadOS bevat alle functies van iOS13, plus enkele extra functies en aanpassingen die speciaal zijn gemaakt voor een apparaat met een groter scherm.  Zoals hierboven vermeld, iPadOS omvat bijna alle iOS 13 functies, zoals Dark Mode, Find My, nieuwe app-updates, Aanmelden met Apple en meer.

Er zijn ook iPad-specifieke functies, zoals een nieuw startscherm met kleinere app-pictogrammen, zodat u op elke pagina meer apps kunt plaatsen. Met het nieuwe startscherm kunt u de widgets die normaal op een apparte Vandaag-weergave staan verplaatsen naar het startscherm zelf, zodat u in één oogopslag informatie zoals het weer, aankomende evenementen, nieuwsberichten en meer kunt zien. Dit werkt alleen in de landscape modus.

Multitasking-functies die specifiek zijn voor de iPad zijn ook gereviseerd. Split View ondersteunt nu meerdere vensters van dezelfde app, zodat u dingen kunt doen zoals twee Safari-pagina's naast elkaar bekijken,  twee Word-documenten kunt openen. In Slide Over (een smalle versie van de App aan de linker of rechterkant van het scherm) kunt u nu meerdere Slide Over-vensters openen. Soms kun je ook bladeren tussen deze smalle Apps om snel tussen apps te wisselen. App Exposé is ook een nieuwe functie die beschikbaar is. Wanneer u op een app-pictogram drukt, zult u alle openstaande vensters van een bepaalde app te zien krijgen.

Apple verbeterde de reactiesnelheid van de Apple Pencil van 20ms tot 9ms, en Markup is dieper geïntegreerd iPadOS . U kunt op de hoek van het display tikken met een Apple Pencil om Markup te openen, die kan worden gebruikt voor webpagina's, documenten, schermafbeeldingen, e-mails en meer. Er is een nieuw ontworpen gereedschapspalet die snelle toegang biedt tot hulpmiddelen en kleurenpaletten met een nieuwe liniaal en een nieuwe pixelwisser.

Net zoals iOS 13 biedt iPadOS  ondersteuning voor externe drives in de Bestanden-app, samen met nieuwe mogelijkheden voor het delen van mappen. In een kolomweergave kunt u nu voorbeelden van uw bestanden bekijken en met de ondersteuning voor Snelle acties kunt u dingen doen zoals afbeeldingen markeren en roteren en PDF's maken. Allemaal rechtstreeks vanuit de app Bestanden.

Safari heeft een nieuwe downloadmanager en zal voortaan altijd de desktopversie van een website laden. Bladeren door lange documenten en webpagina's gaat nu sneller via een nieuwe beweging waarmee u de schuifbalk kunt pakken en slepen, en het selecteren van tekst kan nu worden gedaan door er met een vinger overheen te slepen.

Het selecteren van een woord kan gedaan worden met een dubbele tik, een zin selecteren kan gedaan worden met een drievoudige tik en een viervoudige tik selecteert een alinea tegelijk. Dubbeltikken selecteert elementen zoals telefoonnummers en e-mailadressen en u kunt nu de cursor oppakken en verplaatsen waar u maar wilt. Er zijn nieuwe knijpgebaseerde bewegingen voor kopiëren en plakken.  En een hele nieuwe 'vegen met drie vingers' voor ongedaan maken en opnieuw uitvoeren.

Beide iPadOS en iOS 13 introduceer een nieuw swipe-gebaseerd toetsenbord genaamd het QuickPath-toetsenbord, maar dan in iPadOS , je kunt het toetsenbord pakken en verplaatsen waar je maar wilt op het scherm voor een zwevend toetsenbord dat toegang met één hand biedt tot typen.

 

Samen met macOS Catalina kan de iPad een tweede scherm voor je Mac worden. Dit kan met de functie Sidecar en de iPad ondersteunt nu zowel muizen- als Xbox / PS4-gamecontrollers.

Terug naar blogoverzicht
iOS13 op de iPad - een korte review